Tokyo

Jag hade en helt formidabel upplevelse av Japans huvudstad i helgen. Jag glömde för det mesta av att ta bilder på allt jag såg och var med om men har i alla fall en snål skara foton att dela med mig av. Tre dagar var alldeles för lite för att vara nöjd och jag önskar att jag hade kunnat stanna längre. Jag kommer definitivt återvända någon gång. Tokyo är precis så galet som jag förväntade mig. En väldigt mångsidig stad med starka intryck.

I vissa områden av staden, som exempelvis Shinjuku, kan jag känna att atmosfären är en aning hotfull. Stora kalla betongbyggnader som stirrar ner på en i tumultet av polissirener och hetsig musik. Skumma affärer pågår på de härjade gatorna, man närmas av inkastare, prostituerade och andra tvivelaktiga karaktärer och man kan känna sig väldigt obekväm. I andra distrikt som Akihabara slås man av hur skrämmande skevt vissa ser på sexualitet och ideal. Samtidigt finns det här även den kontrasterande charmen av extremt färglada byggnader och neonskyltar vilket håll man än tittar åt, japanska försäljare som ekar ut från butikerna. Allt är på en annan nivå.

Trots det dunkla och obskyra med Tokyo så är det på något sätt svårt att inte beundras utav helhetsintrycket. Det må låta konstigt, men jag vill ändå påstå att den eländiga sidan av staden bidrar till en genomträngande känsla av sensation.

Förutom nämnda distrikt så finns det även områden som är oerhört hemtrevliga. Asakusa och Oeno var något åt det hållet. Grymt bra utbud på shopping och mat, om än lite för små storlekar på kläder för min del. I Ginza-distriktet verkade det som att business låg i fokus, eftersom det var många affärsmän med brådis som rörde sig där.

Jag tycker ändå att vi hann uppleva mycket under den korta tiden vi var där. Det var överraskande lätt att ta sig runt med tunnelbana och inte heller alltför dyrt. Ett dagspass gick för 1000 yen. Det som förvånade mig mest med Tokyo var hur “snålt” på folk det var. Det var såklart mycket rörelse, men eftersom det bor ca. 33 miljoner människor i Tokyo, inklusive kringliggande områden, så trodde jag det knappt skulle gå att ta sig fram. De har bevisligen tänkt till med infrastrukturen. Det var sällan så tjockt att man behövde koncentrera sig.

Här är en låt som ändå beskriver stämningen i Tokyo tämligen träffsäkert.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *